Angielski dla każdego - słownictwo, gramatyka, ciekawe linki, przygotowanie do matury, egzaminu gimnazjalnego, historia i kultura krajów anglojęzycznych itd.
Blog > Komentarze do wpisu

Back to school - brytyjski i polski system edukacji

Dziś kolejny wpis z serii "W 80 blogów dookoła świata". Tym razem oficjalny tytuł akcji brzmi: "Szkoła i okolice - system szkolnictwa, oceny, mundurki, praktyki i inne ciekawostki edukacyjne."

Żeby nie dublować się z innymi blogami, a także dlatego, że temat szkolnictwa dość często pojawia się w naszych podręcznikach, postanowiłam przedstawić szkołę trochę inaczej. Tak się składa, że będąc na praktykach realizowałam podobny temat i dlatego chciałam pokazać wam dzisiaj różne zadania.

W 80 blogów dookoła świata

Poland England
Przedszkole             Age: 3-5 Nursery                 Age: 3-4

Szkoła podstawowa  Age: 6-12

             Sprawdzian szóstoklasisty

Primary School        Age: 5-10

Gimnazjum               Age: 13-16

                     Egzamin gimnazjalny

Secondary School   Age: 11-16

                                    GCSE

Szkoła ponadgimnazjalna  Age: 17-19

                                          Matura

College                  Age: 17-18

                                  A-level

   
   

Secondary education in England

In England, children start secondary school at the age of 11. In the first two years of secondary school, all the students study the same 12 subjects. They are: English, maths, science, design and technology, information and communication technology, history, geography, a foreign language, art and design, music, citizenship and P.E. When students are 14, they can choose the subjects that they like, but some subjects (e.g. maths, English, science and P.E.) are still compulsory.

At the age of sixteen, students take national exams called GCSEs (General Certificate of Secondary Education exams). After these exams, about 25% of students leave school and find jobs. The other 75% stay at school. They study two, three or four school subjects and take advanced level exams ('A levels') when they are 18.

Most students in England (about 90%) go to state secondary schools. State schools are free. The other 10% go to private schools. Some of these schools are very famous - and very expensive. For example, it costs about £24,000 a year to study at Eton College!

Tekst pochodzi z książki: Matura Solutions, Elementary

 

Education

Is it true or false?

Questions:

England

Poland

Education is compulsory between the ages of 5 and 16.

 

 

Students start secondary school when they are 13 years old.

 

 

Students take national exams when they are 12 and 17 years old.

 

 

Most students go to state schools.

 

 

All students stay at school until they are 18 years old.

 

 

English is a compulsory subject at all secondary schools

 

 

Some students go to private schools.

 

 



Speaking exercise:

1. Is your school a state school or a private school?

2. How many students are there in your school?

3. Is it a mixed school (for both boys and girls)?

4. Do you wear a uniform?

5. Is there a playing field in your school?

6. Do you learn German at school?

7. Is R.E. compulsory at school?

8. What's your favourite subjects?

9. How do you get to school every day?

10. Do you take exams before you leave school?

 

Speaking exercise:

Give me some differences and similiarities between Polish and English education systems.

 

Vocabulary exercise:

Polecam jeszcze link do quizu na słownictwo (10 dość trudnych słów)

http://www.theguardian.com/news/datablog/quiz/2014/aug/14/a-levels-how-big-vocabulary

 

Inne wpisy na temat szkolnictwa:

Français-mon-amour : We francuskiej szkole http://francais-mon-amour.blogspot.com/2014/08/we-francuskiej-szkole-w-80-blogow_25.html

Uzależnienie od francuszczyzny: O szkole poniekąd francuskiej i francuskim systemie ocen http://aulnay-aulnay.blogspot.com/2014/08/o-szkole-poniekad-francuskiej-i.html

Holandia:

Język holenderski - pół żartem, pół serio: Edukacja w Holandii  http://jezykholenderski.blogspot.com/2014/08/edukacja-w-holandii.html

Niemcy:

Blog o języku niemieckim: Edukacja w Niemczech http://languageflirt-de.blogspot.com/2014/08/w-80-blogow-dookoa-swiata-edukacja-w.html

Niemiecka Sofa: Jak wygląda nauka w niemieckiej szkole? - Wasze opinie http://niemieckasofa.pl/2014/08/wyglada-nauka-niemieckiej-szkole-opinie/

Willkommen in Polschland: Witaj bawarska szkoło! Ciekawostki na temat bawarskiej szkoły podstawowej http://polschland.blogspot.de/2014/08/witaj-bawarska-szkoo.html

Rosja: System szkolnictwa w Rosji http://www.rosyjskiesniadanie.pl/w-80-blogow-dookola-swiata/system-szkolnictwa-w-rosji/

Szwecja:

Szwecjoblog: SFI czyli nauka szwedzkiego w Szwecji: http://szwecjoblog.pl/2014/08/sfi-czyli-nauka-szwedzkiego-w-szwecji.html

Talar du svenska?: Jak wybrać szkołę w Szwecji: http://talardusvenska.blogspot.com/2014/08/jak-wybrac-szkoe-w-szwecji.html

Wielka Brytania:

Learn English Śpiewająco: ABC brytyjskiej szkoły: http://english-spiewajaco.blogspot.com/2014/08/abc-brytyjskiej-szkoy.html

English-Nook: Co nieco o szkole w UK: http://english-nook.blogspot.com/2014/08/mae-co-nieco-o-szkole-w-uk.html

Wietnam.info: 9 faktów na temat wietnamskiej edukacji: http://www.wietnam.info/2014/08/9-faktow-na-temat-wietnamskiej-edukacji.html



Do akcji można dołączyć, pisząc na adres: blogi.jezykowe1@gmail.com

Znajdziecie nas również na FB: https://www.facebook.com/groups/jezyki.kultura/



poniedziałek, 25 sierpnia 2014, ioreta

Polecane wpisy

  • Nowy adres

    Nie wiem, czy każdy, kto tutaj zagląda, wie, że od około 2 lat jestem już pod nowym adresem. Tam dużo się dzieje, publikuje nowe wpisy, opisuję książeczki dla d

  • Angielski i… początki. Budowanie motywacji

    Dzisiaj zapraszam Was do przeczytania gościnnego artykułu o budowaniu motywacji. Enjoy! Wyobraźmy sobie, że pierwszy raz w życiu stykamy się z językiem angiels

  • 5 najlepszych filmów i seriali po angielsku

    Miło mi poinformować, że biorę udział w akcji „W 80 blogów dookoła świata”. Raz w miesiącu publikujemy posty na wybrany temat, tym razem jest to 

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
jacussp5
2014/08/26 15:01:41
dobrze opisane, dzięki
-
Gość: Tarkowski, *.rev.masterkom.pl
2014/12/30 16:01:20
Systemy, systemy... najważniejsze jest to aby myśleć w języku obcym. Fakt, bez możliwości wyjazdu, trzeba będzie podeprzeć się takim to właśnie rozwiązaniem.
-
Gość: Beata, *.free.aero2.net.pl
2015/01/27 09:38:38
Ciekawy temat. Zawsze mnie zastanawiało, jak to jest w innych szkołach :) Różnic jako takich wiekowych nie ma dużych, w porównaniu do szkół polskich. Dzięki za dodanie tych linków pod koniec posta. Szukałam kiedyś podobnych zagadnień do jakiegoś projektu, ale znalezienie merytorycznych informacji jest w internecie niekiedy trudne ;) Pozdrawiam!
-
Gość: Marek, *.play-internet.pl
2015/03/14 17:22:00
Dobry wpis, rzekłbym nawet, ze bardzo dobry :) Uwielbiam tego Twojego bloga, zawsze się na nim swietnie odnajduje, bardzo lubie Twoje wpisy, ponieważ są one bardzo wartosciowe, dzieki czemu niezmiernie fajnie się je czyta :) mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będę mogl mieć te wielką przyjemnosc z czytania coraz to nowych i lepszych wpisow :)
Liczba odwiedzin od 29.03.2009: monitoring pozycji
MJ translate Katalog blogów językowych BlogParty.pl Pinterest